מדיטציה אנליטית

מדיטציה אנליטית היא לא סגנון מדיטציה מאוד מוכר במערב והיא לגמרי אנדרייטד. מתרגלים רוחניים לא רואים במיינד ובאינטלקט שום פוטנציאל רוחני וכאן טמונה טעות מאוד גדולה מצידם. במסורות רוחניות רבות, מצד שני, דווקא ראו במדיטציות האלו מרכיב קריטי להתעוררות רוחנית ופיתוח הבנה עמוקה של העצמי, התודעה, אלוהים והאמת. במאמר הזה נחקור יחד את היתרונות האבודים של התרגול הזה ונבין איך אפשר להתחיל לשלב אותו כבר מהיום בתרגול שלנו.  

"אהה… נפל לי האסימון סוף סוף!"
כולנו מכירים את האמירה הזאת, אבל לא כולנו שמים לב בדיוק למה אנחנו מתכוונים. 

את האמירה הזאת, "נפל לי האסימון", אומרים בגלל שבעבר צליל נפילת האסימון בטלפון הציבורי יצר את החיבור בין קו טלפון אחד אל הקו האחר. הביטוי הזה נועד לציין שנוצר חיבור בין דברים שעד כה היו מנותקים! וזה בדיוק המהות והמטרה של מדיטציה אנליטית, רק בהקשר של המיינד שלנו. 

מדטציה אנליטית הופכת את המיינד שלנו ליותר הוליסטי, מסונטז, משוכלל, מאוחד, ביקורתי, עצמאי ומשוחרר! אנחנו עושים זאת דרך התמקדות בהבנה של רעיונות רוחניים שמבטאים אמיתות רחבות ועמוקות לגבי החוויה שלנו. 

בעידן ה"מאנקי מיינד" שבו מדיטציות מבוססות גוף ורגש ומגוון טכניקות "עוקפות מיינד" מנסות לשכנע אתכם לדלג מעבר לראש הקודח שלכם. אני נמצא כאן כדי להגיד לכם שסיר הלחץ הבלתי נראה הזה שנמצא לכולנו מאחורי העיניים הוא מקום מעניין, פורה, אינטיליגנטי ובעל פוטנציאל רב. פוטנציאל שלא ניתן לממש כשכל הזמן מנסים לעקוף את האינטלקט, להשתיק, להדחיק, לדכא ולעקוף אותו. עם זאת, זה לא אומר שאין מה להרוויח משיטות מדיטציה אחרות

שלא תבינו לא נכון, לאינטלקט האנושי יצא שם רע בצדק: אין עוד מימד יותר מטעטע, מניפולטיבי, מתוחכם, סוחף וחמקמק כמו המיינד שלנו. אבל בדיוק בגלל שהוא כל כך פרוע אני חושב שכדאי שמתרגלים רוחניים יחשבו פעמיים לפני שהם בוחרים לא להתעסק בו בכלל. הלך החשיבה הזה דומה בעיניי לבחירה להמנע מהריח המסריח שעולה מהמקרר בבית כשאין כוח לסדר אותו ולזרוק את כל הקופסאות אוכל הישנות שנדחקו לפינות שלו עם הזמן. בסוף זה הופך לבלתי נסבל וקשה להוריד את הריקבון!

בעיניי זה אפילו יותר עמוק מזה, כשאנחנו בוחרים שלא לטפח וללמוד את המיינד, הוא בעצם מסוגל לשלוט ולתעתע בנו בהמון דרכים מאוד חמקמקות – במיוחד בכל מה שקשור בתרגולים "עוקפי המיינד" (וכן אני מסמן את זה במרכאות בגלל שאין דרך באמת לעקוף את המיינד, אפשר רק להתעלות מעליו מתוך הבנה והיכרות עמוקה איתו ועם כל הדרכים בהם הוא גורם לנו ללכת לאיבוד בתוך כל המבנים הדימיוניים שהוא יוצר). כל מי שמנסה לעקוף את המיינד עלול גם להצליח, אבל בסופו של דבר הוא לא יוכל לברוח מהמיינד שלו לנצח, החיים דורשים מאיתנו מיינד מתפקד – אז לא עדיף שנלמד איך להפעיל אותו באופן מיטבי וזהו? 

מדיטציה אנליטית = אהבת המיינד

איזה עיקרון רוחני הוא עמוק יותר מאשר אהבה? אהבה כוללת ונטולת תנאים היא הטבע של התודעה. 

האם פרט המידע הזה לא מספיק לנו על מנת להבין שאי אפשר לזנוח את המיינד שלנו בתרגולי ריכוז שונים שהמטרה שלהם היא להשקיט אותו בלבד? 

כמובן שתרגולי הריכוז הם חשובים והם אפילו הבסיס החשוב ביותר לכל צורה של תרגול רוחני (כולל מדיטציה אנליטית) אבל חשוב להבין שכל סוג של תרגול מוביל לסוגים שונים של חוויות. ריכוז אינטנסיבי יכול להוביל לחוויות א-דואליות שונות ולתובנות עמוקות לגבי טבע התודעה שיש להן ערך רב עבורינו, אבל הן לעולם לא יוכלו להוביל אותנו לחוויה של הבנה עמוקה של החיים ופיתוח איניליגנציה גבוהה, יכולת הוליסטית להצליח לראות את התמונה הגדולה של החיים, להצליח להטיל ספק במיינד ובמקורות סמכות חיצוניים באופן שקול ולפתח עצמאות מחשבתית אותנטית, זה גם הפתח שלנו לחוות את העונג שבהבנה (מה שאני קורא לו חווית נפילת האסימון).  

ניתן לראות את המחיר של הויתור על הפן האנליטי של פיתוח המיינד והאינטיליגנציה במגוון מדריכים רוחניים שעונים תשובות מרשימות וחכמות בכל הקשור לתרגולי ריכוז, נשימה או פילוסופיה בודהיסטית אבל מציגים דעות שטחיות וראש סגור כלפי כל סוג של הטלת ספק או ניסיון להרחיב את הלימוד שלהם. אני מאמין שהם בוחרים להתנהג ככה לא משום שזו האמת אלה משום שהם מרגישים מאויימים מבחינת הסמכות שלהם ברגעים כאלו ולכן נכנסים למגננה – גם הם בני אדם בסופו של דבר. 

בזרם הוג'ראיאנה (בודהיזם טיבטי) ראו במדיטציה האנליטית תרגול מתקדם שהיה מיועד רק למי שכבר סיגל לעצמו יכולות ריכוז אינטנסיביות. הסיבה היא שרק כשמפתחים אינטנסיביות מספקת של ריכוז אפשר להתמקד בנושא המדיטציה במידה שתוביל להבנה חדשה ונפילת אסימון ולא לסתם חלימה בהקיץ.  

מדיטציה אנליטית מפתחת הבנה של המיינד את עצמו

כשאני משתמש במילה הבנה אני מתכוון שאנחנו מתחילים ליצור חיבורים ואינטגרציות חדשות בתוך המיינד שלנו, מה שמוביל לתהליכי חשיבה מתוחכמים ויצירתים יותר. המיינד הוא מקום מאוד אמורפי ואבסטרקטי ולכן אנסה להמחיש לכם את הכוונה בהבנה דרך ציור פשוט של כמה נקודות. 

הנה למשל מצב שמייצג את המיינד של רוב האנשים שחיים היום בעולם: (הכללה גסה מאוד, אני יודע, אבל זרמו איתי רגע)

לפני מדיטציה אנליטית

כל נקודה מייצגת סוג של מחשבות שקיימות בנושא מסויים וכל קו מייצג יכולת להבין את הקשר בין סוג מסויים של מחשבות לסוג אחר שלהן. לצורך העניין, היכולת לראות את הקשר בין בריאות הגוף ובריאות הנפש – באילו דרכים הם משפיעים אחד על השני ומהי מערכת היחסים בין השניים.

איפה שאין קו, אין יכולת להבין את הקשר ביניהם, התחומים האלו נתפסים כשונים ונפרדים לחלוטין. למשל: דת ומדע. אדם שלא רואה את הקשר בין השניים בכלל לא מסוגל להבין איך הם קשורים אחד לשני ומשפיעים אחד על השני. חוסר היכולת לראות את הקשר קשורה הרבה פעמים לעצלנות מנטלית ובורות ולפעמים גם להנחות יסוד שגויות שמגבילות את היכולת ליצור איזשהו חיבור בין שני הנושאים. בהקשר של דת ומדע למשל, עושיה להיות הנחה שאם האלוהים של התנ"ך לא קיים, אז גם לא יכול להיות שום אלוהים אחר. זה לא יאפשר לאיש המדע להבין שאולי יש דרך אחרת להבין דת, ואולי אפילו באופן שיעצים את ההבנה המדעית שלו. 

פיתוח ההבנה עושה למיינד שהמחשנו קודם דבר כזה: 

אחרי מדיטציה אנליטית

כתוצאה מכל ההבנות החדשות והקשרים החדשים, המיינד פועל באופן יותר מתוחכם והוליסטי. הוא מסוגל להגיע למסקנות הרבה יותר עמוקות, לקחת בחשבון יותר ויותר גורמים בתוך שיקול דעתו, ולראות כל דבר בתוך כל דבר אחר. החיים מתגלים בתור מערכת מאוחדת, אינטיליגנטית ואלגנטית במקום מקום מבלבל, מורכב ומעורפל. 

בניגוד לקונצנזוס הרוחני המקובל, פיתוח הבנה יוצרת שינוי במצב התודעה בגלל שהבנה היא תהליך שכל הזמן מתרחש בתפיסה שלנו, אנחנו תמיד מנסים להבין את מה שקורה סביבנו. היכולת שלנו להבין את מה שקורה סביבנו ובתוכינו תמיד תהיה ביחס ישר לכמות הזמן שהשקענו בלנסות להבין את זה במודע. 

רוב האנשים לא בוחרים להשקיע בפיתוח יכולות הבנה עמוקות של החיים ולכן התהליך הזה ממשיך להתרחש באופן לא מודע וזורע הבנות שגויות שיוצרות מגוון גורמי סבל לאדם: בלבול, חוסר וודאות, פחד, בורות, אמונות תפלות וכו.. במילים אחרות: זה גורם למיינד להירקב מבפנים. 

איך לתרגל מדיטציה אנליטית

עכשיו כשהבנתם מה אפשר להשיג מהתרגול הזה, בואו נדבר על מה נדרש מכם לעשות על מנת לקבל את זה. 

כשמתרגלים מדיטציה אנליטית אתם:

  1. מתיישבים לכם במקום נוח ונטול הסחות דעת סטייל: טלפונים מצלצלים, מסכים דולקים, אנשים אחרים… אין שום צורך לשבת באיזו "תנוחת מדיטציה קלאסית", כל מה שנוח לכם ויעזור לכם לשמור על העירנות זה מעולה. 
  2. בוחרים לכם נושא למדיטציה הנוכחית
  3. שמים שעון לכמה זמן שאתם מתכוונים להתמקד בנושא הזה
  4. מתחילים לחקור את הנושא הזה לעומק ולרוחב באופן שרלוונטי לחיים שלכם. בכל פעם שתשימו לב שנדדתם בחשיבה למקומות אחרים פשוט מאוד ובסבלנות תחזירו את עצמכם להתעסק בנושא שבחרתם מראש. 
  5. בתקווה, חווים "נפילת אסימון", חוויה של עונג מכך שמתפתחת הבנה בתוך המיינד שלכם. לפעמים זה גם בא בצורה של תובנות עמוקות שאתם פתאום קולטים לגבי החיים (כדאי להחזיק מחברת בקרבת מקום כך שתוכלו לכתוב שם את מה שהבנתם ולהעמיק על זה במדיטציה הבאה).

כמובן שלא אשאיר אתכם בלי כמה טיפים פרקטיים 🙂 

*רצוי שהנושא שתבחרו יהיה לכם מסקרן ומעניין. באופן כללי רצוי להנות מהאפשרות שנוצרת במדיטציה הזאת לאתגר את עצמכם אינטלקטואלית, לחקור וללמוד על עצמיכם. בסגנונות מדיטציה אחרים יש פחות פריווילגיה כזאת משום שמנסים לכבות את המיינד וזו פעולה משעממת מטבעה למתחילים.  כאן מתחילים שיבואו בגישה חיובית וסקרנית יוכלו להנות כבר על התרגול הראשון. 

*האתגר של המדיטציה הזו הוא לא בהשקטה של המיינד אלה בהפעלה מכוונת שלו וזה אתגר לא פחות קשה. המיינד הוא יצור פרוע ואסוציאטיבי מטבעו וקשה מאוד לגרום לו להסתדר ולפעול באופן עקבי ורציונאלי. אז אל תצפו לכך שאם המיינד צריך לעבוד זה הולך להיות קל, כי גם כאן העקומת למידה תהיה מאוד תלולה. יהיה לכם קשה מאוד לשמור על הריכוז בהתחלה ולהצליח להתמסר לזה – זה בסדר גמור. הכי חשוב להמשיך לחזור כל פעם לתרגול ולהתמיד. שלא תתבלבלו, זה תרגול שמשתלם בטווח הרחוק בלבד

*למרות שלרוב אתם תהרהרו בכל מיני עקרונות מאוד אבסטרקטיים כמו אהבה, אלוהים, חמלה, אינטיליגנציה, אחדות וכו.. חשוב מאוד שבזמן שאתם מודטים תנסו כמה שיותר "לרדת אל הקרקע" ולנסות לקשר בין זכרונות אישיים שיש לכם והחוויה הישירה שלכם בחיים אל אותם העקרונות האבסטרקטיים שאתם חוקרים. כשמצליחים לעשות את זה מתחיל להיווצר החיבור הזה שדיברתי עליו בין הנושאים ה"גבוהים" הללו לבין החיים הנורמטיביים שלכם = נפילת אסימון. המטרה שלכם צריכה להיות להצליח למצוא כמה שיותר קשרים בין החיים שלכם לעקרונות הרוחניים, עד שהגעתם לשלב שאתם רואים בחיים היומיומיים שלכם את ההתגשמות הרוחנית הגבוהה ביותר. 

*מי שמוצא שבתנועה הראש שלו יותר חד ופתוח להרהורים, יכול לנסות לעשות את זה תוך כדי הליכה, אפשר גם לשים אוזניות עם איזו מוזיקה שעוזרת לשמור על הפוקוס כלפי הנושא שאתם מהרהרים עליו בלי להיות מוסחים למה שקורה סביבכם. 

*שימו לב לדפוס הפנימי שאוהב לזרוק תשובות באופן מיידי לכל שאלה שתשאלו את עצמיכם. למשל אולי אם תשאלו את עצמכם מהי התודעה? וכבר קראתם כמה ספרים רוחניים בחיים אז יש סיכוי לא רע שמשהו בתוככם יקפוץ ויגיד "תודעה זה העצמי, זה אהבה.." אבל בתרגול הזה אני רוצה שתנסו לתרגל את המודעות לכל הדפוסי חשיבה האוטומטיים שלכם. תעצרו רגע ותחשבו עם עצמכם, איך אתם יודעים שזה נכון? האם להרגיש שהלב אומר לכם שזה נכון מבטיח שזו האמת? האם לא קרה אי פעם שהרגשתם בטוחים 100% במשהו ובכל זאת טעיתם? 
המטרה כאן היא לא לגלות את האמת מחדש אלה להעביר את האחריות על ההבנה של החיים מכל מיני מקורות חיצוניים שניסו ללמד אתכם על החיים חזרה אליכם. כשאתם הופכים לסמכות העליונה בחייכם להבנה, אתם פותחים את האפשרות סוף סוף לפתח הבנה עמוקה לגבי החיים. מה שתקראו במקומות אחרים לעולם לא יעזור לכם להבין את החיים שלכם טוב יותר! זה פרדוקס בכלל לחשוב שמישהו יכול להכיר אתכם יותר טוב משאתם מכירים את עצמכם. אפשר ורצוי להיעזר באחרים אבל חשוב לא לקחת שום דבר שאומרים לכם כמובן מאליו ותמיד לחזור ולהשוות מול החוויה והחיים שלכם. תמיד תהיו מוכנים לזנוח רעיונות או חלקי-רעיונות שלא מרגישים רלוונטיים לחיים שלכם. חפשו לגלות רק מה שרלוונטי לכם וככה תמנעו מעצמכם לחיות בתוך אידיאולוגיות מדומיינות שמטעות אתכם ואת הסביבה שלכם. 

*יפתיע אתכם אולי לשמוע שהמטרה של המדיטציה הזאת היא לא תמיד להוביל לידיעה ברורה. אבל זה נכון, הרבה פעמים החוויה של אי הידיעה היא הגשר אל ההבנה. שימו לב שלפני תגלית חדשה תמיד צריך לעבור בתוך כל מה שמונע מאיתנו להגיע לתגלית הזאת ולהסיר את זה. כל עוד אנחנו מגיעים עם כל מיני הנחות סמויות לתרגול שאנחנו אפילו לא מודעים אליהן, יש סיכוי שהן ימנעו מאיתנו להצליח להגיע להבנה שאנחנו רוצים, לכן לפעמים השלב הראשוני בדרך להבנה הוא דווקא השחרור מכל מה שהיינו בטוחים שהוא נכון, זה משאיר אותנו בתוך אי-ידיעה. 
מתרגלים מתחילים נוטים לחשוב שזה סימן שלילי: "הרי אמרנו שאמורים ללמוד דברים אז למה אני מרגיש יותר מבולבל מתמיד?" <- אלו רק כאבי גדילה. זה הכל חלק מתהליך ניקוי המיינד והפיתוח שלו. אל תחששו לסיים מדיטציה בחוסר הבנה מוחלטת כי יכול להיות שזה יהיה הפתח שלכם להבנה מאוד עמוקה בקרוב. כעיקרון מנחה, לכו תמיד עם החוויה שלכם באופן כנה ואל תנסו להמנע משום דבר שעולה. נסו ללמוד מכל שלב בדרך על עצמיכם והאופן בו המיינד מתעתע בכם. 

*להפעיל את המיינד באופן מכוון כל כך יכול להיות מאוד קשה ומתיש, במיוחד לכל מי שהתרגל בעיקר לצרוך תוכן בצורה של ספרים, סרטוני יוטיוב, פודאקסטים, קורסים, סמינרים, תארים באוניברסיטה וכו.. לכן אני אציע בהמשך דרכים לדרג את התהליך הזה ולאט לאט לחנך את המיינד לפעול באופן יותר עצמאי ואינטסיבי בעצמו ולצאת מתוך המצב האדיש שלו בו הוא פשוט סופג מידע מבחוץ – כך לאט לאט הוא יכנס למצב היוצר שלו בו הוא מנסה להגיע לידע חדש והבנה בעצמו. 

*אחד האויבים הגדולים בתהליך הרוחני ובמדיטציה אנליטית בפרט זה השכחה. הדרך היחידה שלכם להתגבר על השכחה שלכם היא לנהל יומן ורשימות. תמיד תתעדו כל מה שאתם עושים וכל מה שאתם לומדים ומבינים כדי שזה לא סתם ילך לאיבוד. אל תתעצלו כי כל זה ישתלם לכם מאוד כשתוכלו לראות את כל מה שאתם לומדים מול העיניים שלכם. 

הצעות לנושאים להרהור

התחלות הן תמיד קשות, לפעמים אפילו להצליח למצוא נושא לחשוב עליו באופן מודע יכול להיות מאתגר אפילו שאנחנו עסוקים במחשבות כל היום. לכן החלטתי לעשות לכם גם רשימה מגוונת של מקורות ורעיונות שתוכלו להשתמש בהם בהתחלה, עד שתפתחו את העצמאות להמשיך להעמיק בתהליך הזה באופן עצמאי. 

מי שמוצא שמתיש אותו להפעיל את המיינד ולחשוב באופן מכוון ועקבי לאורך זמן צריך לעשות אינטרוולים של חשיבה עצמאית ואז ספיגה של מידע חיצוני ואז שוב חשיבה עצמאית וכן הלאה.. אפשר למשל לעשות:

  • 10 דקות הקשבה להרצאה על מה זה פחד 
  • 10 דקות לחשוב על מה זה פחד בחיים שלי? מתי אני מפחד? ממה אני הכי מפחד? מתי התגברתי על הפחד? איך? למה אני מפחד מכל מיני דברים? אילו פחדים מעצבים את האופי שלי? מה הדרכים שהם אני מתחמק מפחדים? איך הפחדים שלי גורמים לי לפגוע באנשים אחרים? 
  • עוד 10 דקות הקשבה להרצאה על פחד
  • לאחר אימון של תקופה אפשר להתחיל להפחית מכמה זמן מקשיבים למידע חיצוני ולהגדיל את משך הזמן שמשקיעים בלהרהר באופן עצמאי על החיים שלכם בהתאם ליכולת שלכם. 

ועכשיו לרשימת הרעיונות:

  1. לקחת ספר רוחני מפורסם: דהמפאדה (חוכמתו של הבודהה), ספר הטאו, סוטרות היוגה של פטנג'לי, בהגווד גיטה וכו.. ולדפדף ולחפש איזשהי שורה שתופסת לכם את העניין ומסקרנת אתכם. או פשוט לפתוח עמוד באקראי ולבחור משפט לחשוב עליו. 
  2. להאזין באוזניות להרצאה של מורה רוחני שמסביר נושא מסויים כמו קרישנמורטי, רמנה מהרשי, סדגורו ולנסות להקשיב בריכוז רב להרצאה במשך כמה דקות ואז לעצור אותה ולהתחיל לחשוב בעצמכם על הנושאים שעלו שם. 
  3. מומלץ לנסות לשמוע את הפודקאסט Actualized.org שבו יש דיונים מאוד ארוכים לגבי כל מיני נושאים רוחניים בהרחבה מאוד גדולה. 
  4. לכתוב על מחברת 10 שאלות על החיים שנורא הייתם רוצים להבין טוב יותר ואז לשבת מול גוגל ולנסות למצוא מידע לגביהם: סרטונים, מאמרים וכו.. לאחר שישבתם וחקרתם אתם סוגרים את המחשב ויושבים עם עצמכם ועם מחברת ומתחילים להרהר לבד על הנושאים האלו בהקשר של החיים שלכם. אח"כ אפשר להמשיך לשאלה השנייה. 
  5. כמה מורים רוחניים מודרניים ששווה להאזין להם תוך כדי תרגול: פיטר ראלסון, שינזן יאנג, קולאדאסה, דיוויד הוקינס, וולטר ראסל, קן וילבר. 
  6. אחד הספרים המוצלחים ביותר שמצאתי שאפשר לדלות ממנו רעיונות להרהורים מדיטטיביים זה סדרת הספרים "שיחות עם אלוהים". התוכן שעולה שם מנפץ כל סטיגמה ורעיון רוחני ששמעתם וזה פתח להבנות עמוקות מאוד ואותנטיות לגבי עצמכם. אני אישית קבלתי מהספרים האלו המון הבנה ובהירות עמוקה לגבי החיים שלי. 

 

הצעות לשאלות אישיות

מי שקשה לו לעלות עם שאלות טובות על מנת לחקור איך נושאים מסויימים מתקשרים לחייו, הנה כמה הצעות:

  • תחשבו איך זה משפיע על מערכות יחסים בחיים?
  • איך זה משפיע עליכם בעבודה?
  • איך זה קשור ליחס שלכם לכסף?
  • איך זה קשור לאיך שגידלו אתכם?
  • איך זה קשור למצב הבטחוני?  לסכסוך הישראלי פלסטיני? לאירועים אקטואליים אחרים ששמעתם עליהם בחדשות? לפוליטיקה?
  • איך זה קשור לאופי שיש לכם?
  • מה זה מלמד אתכם על הקשר בין המיינד לגוף שלכם?
  • איך זה קשור לבריאות שלכם?
  • איך זה קשור לאופן שבו אתם מקבלים החלטות בחיים?
  • איך זה קשור לדברים שמפחידים אתכם בחיים? 
  • איך זה קשור למיניות?
  • איך זה קשור לכל מיני רגשות לא נעימים שאתם חווים במהלך היום?
  • איך זה קשור לרגשות נעימים שאתם חווים במהלך היום?
  • איך זה מסביר דברים שאתם רואים שקורים סביבכם: טרנדים, הרגלים, מסורת,..?
  • איך זה עוזר לפתור סכסוכים שאתם רואים סביבכם או חווים בעצמכם באופן שלא חשבתם עליו קודם לכן?
  • איך זה מסביר מה אתם אוהבים לעשות בזמן הפנוי שלכם? 
  • איך זה קשור לכל מיני התמכרויות שיש לכם? 
  • לחשוב אם אולי זה פשוט לא נכון, אולי זה פשוט לא רלוונטי לחיים שלכם
  • לחשוב אם אולי יש מצבים בחיים שאליהם העיקרון הזה לא רלוונטי או שבהם דווקא ההיפך מהעיקרון הזה יכול לעזור. (חשבתם פעם מה המגרעות בלהיות חומל? מה היתרונות של שיפוטיות?) 
  • אולי ההגדרה של זה לא מדוייקת, אולי אפשר להוסיף לה ולהרחיב אותה? 
  • למה שיהיה אסור דבר כזה או אחר? מה היתרון והחסרון של כן להשתמש במשהו מסויים בתהליך הרוחני? (למשל פסיכדליה, היפנוזה, טכנולוגיה.. אינטלקט וכו…) 
  • איך זה עוזר לי להבין בעיות רגשיות שיש לי בחיים טוב יותר? 
  • איך זה עוזר לי להבין מה המטרה שהייתי רוצה שתהיה לי בחיים? 
  • איך זה עוזר לי להגיע להחלטה לגבי התלבטות שהייתה לי במשך הרבה זמן?
  • איך זה עוזר לי להבין מה לעשות בסיטואציות שלא ידעתי מה אני אמור לעשות בהן קודם לכן? 

תוכלו להעתיק לכם כמה למחברת או פשוט לפתוח את העמוד הזה ולבחור מתוכו שאלות שמעניין אתכם לחקור יותר לעומק. 

כפי שניתן לראות האפשרויות כאן הן בלתי מוגבלות, כל ההצעות שסיפקתי לכם זה רק כדי להניע אתכם בהתחלה בכיוון הנכון, כל נושא אישי שרלוונטי לחייכם שתחליטו לבחון יהיה מצויין. 

בהמשך אולי אוציא בעצמי מדיטציות אנליטיות מודרכות כדי להנגיש את התהליך הזה אפילו יותר 🙂 

בנתיים, אם התחברתם לתוכן, מוזמנים לעקוב גם ביוטיוב ובפייסבוק כי גם שם אני מעלה תוכן מעניין לפעמים. 

המון בהצלחה, 
דניאל

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *