מניפולציה רגשית

דמיינו לעצמכם מצב כזה:
הגעתם לחנוכת בית של עודד, חבר יקר, חבר כזה שהייתם יושבים איתו לאכול תפוציפס על המדרכה אחרי בית ספר. חבר כזה שהיה איתכם בכל הרגעים הקשים. זה בית שהוא עבר אליו עם אישתו לאחרונה אחרי מלאן חיפושים וכאב ראש. 
אתם בכניסה לבית, בקבוק יין יוקרתי ביד. דפיקה בדלת. 
פותחים לכם
ריח של ג'יפה מסריחה פוגע בפנים שלכם כמו מטוס סילון
באלכם להעיף תראש אחורה כאילו פתחתם את התנור לבדוק מה קורה עם הירקות והתקרבתם יותר מידי לחום. אבל אתם לא עושים את זה. 
כי עודד ורינה מסתכלים עליכם עם חיוך ענק על הפנים ורק מחכים לשמוע כמה אתם עפים להם על הבית החדש ושמחים בשמחתם. 
והם מקבלים בדיוק את מה שהם רוצים. אתם נכנסים לדירה בידיעה שאתם תצטרכו פשוט להכחיש את הקיום של הריח הזוועתי הזה עד שתתרגלו אליו, בדיוק כמו שעודד ורינה התרגלו אליו. 

מה שיש לנו כאן זה מקרה קלאסי של מניפולציה קטנה, אפילו הכרחית, בחיי היומיום שלנו. ולכולנו קרה משהו בסגנון: עם איזה מאכל מוזר שסבתא הכינה, עם תחביב איזוטרי שחבר פיתח לעצמו, עם סגנון לבוש או איפור חדש של הבת זוג, דיאטה חדשה וביזארית של ידידה… כולנו נאלצים טיפה לעוות את מה שאנחנו מרגישים מבפנים כדי לשמור על אווירה נעימה בינינו לבין אנשים אחרים. 

בכל המצבים האלו ידעתם בתוככם מה נכון מבחינתכם אבל בגלל שזה נחשב לא מקובל, לא מנומס, או מורכב ריגשית, ובגלל חוסר הנוחות שנגרמה מלהרגיש שונה או להתפס בתור ה"מוזר" גרמו לכם להתאים את עצמכם ולעשות משהו בניגוד לרצונכם או התחושות האותנטיות שלכם? זו מניפולציה, לפעמים היא שלכם, ולפעמים זו תוצאה של מניפולציה של אדם אחר (שיכול למשל לגרום לכם להרגיש ממש אשמים או מובכים על משהו שעשיתם או אמרתם והרגיש לכם נכון באותו רגע. למשל, ללמוד לא להעביר יותר ביקורת על האוכל של אמא של חברה שלכם, למרות שלקציצות שלה באמת יש טעם מזעזע). 

מניפולציות זו הדרך שלנו להשיג את מה שאנחנו רוצים, מעצמינו ומאחרים.

מניפולציות זה גם סוג של התוצר של המלכוד 22 הזה שאנחנו נמצאים בו: במצב שבו אתה בו זמנית יודע דברים אבל גם לא יודע בדיוק איך לבטא אותם או למצוא להם הצדקה מול העולם מייצר קרקע פורייה להמון סוגים של מניפולציות, המון דרכים לבטא את הצרכים באופן עקיף כדי להשיג אותם, לרוב על חשבון מישהו אחר. 

אם נחשוב על זה רגע, כשאני עושה מניפולציה, אני בעצם מנסה להשיג משהו שאני רוצה מהסביבה כי אני לא יודע על שום דרך אחרת שבה אפשר להשיג את זה, עם הזמן אני כל כך מתרגל למניפולציות שאני עושה שאני כבר שוכח מה רציתי מלכתחילה. זה מוביל לבלבול וחוסר הבנה עצמית בתוכי. 

וכן, אני טוען שמניפולציות ביסוד שלהן זה פשוט טעויות שעשינו בדרך להבנה עצמית אותנטית.

וכן, אנחנו לא מצליחים להבין את עצמינו בגלל שאנחנו הולכים לאיבוד בתוך כל המניפולציות שהמצאנו כדי להתאים את עצמינו לסביבה הבעייתית ומלאת המניפולציות שלנו.

וכן, אם היינו עולים על כל המניפולציות האלו, היינו יכולים סוף סוף להגיע להבנה עצמית אותנטית יותר וליצור עולם שבו באמת יש WIN-WIN לכולם. לא הWIN-WIN שיש לנו היום שזה בעצם בוא אני אדפוק אותך טוב טוב תוך כדי שאתה מקבל את זה עם חיוך על הפנים ומודה לי כי לא ידעת לשאול את השאלות הנכונות לפני שחתמת. 
הסימפטום העיקרי של חוסר ההבנה שלנו את עצמינו היא שאנחנו מוליכים את עצמינו ואת הסביבה שלנו שולל בכל מיני מניפולציות. כל עוד זה המצב שלנו כחברה, אנחנו לעולם לא נוכל להתקדם קולקטיבית ליותר מודעות והבנה עצמית. 

חיות ותינוקות הם מעוררי השראה עבורינו בדיוק מהסיבה הזאת, אנחנו קוראים להם טהורים כי המוח שלהם עוד לא התפתח מספיק כדי להבין דינאמיקות חברתיות לעומק אז הם פשוט עושים ומבטאים את מי שהם באופן טבעי כל הזמן. מה שנותר לנו לעשות בתור קופים עם מוח מפותח מידי זה לנסות להשתמש במוח הזה כדי להצליח להתעלות על כל התסבוך הזה שהוא הכניס את עצמו לתוכו עם כל המניפולציות האלו. 

אם בן אדם היה מצליח לרדת לשורש של כל המניפולציות שהוא עושה ביום יום, כדי לגרום לאחרים לחבב אותו, כדי להשיג מה שהוא רוצה מאחרים (כסף, כבוד, הערכה, סקס, אוזן קשבת, שיעזבו אותו בשקט…), הוא היה יכול להבין את עצמו באמת. הרי בסוף אנחנו עושים מניפולציות כדי לקבל מה שאנחנו באמת רוצים. והרצונות שלנו הופכים אותנו למי שאנחנו. 

ולכן בדיוק החלטתי לכתוב מדריך קצר לאיך לזהות מניפולציות, או במילים אחרות, איך לזהות אמת. 

 

אם במקרה שכחתם, אז אני כאן כדי להזכיר לכם, שאנחנו באמצע ג'ונגל ענק. זה שהעברנו כמה כבישים מהירים ומרחנו הכל בבטון מזויין לא משנה את העובדה הזאת. ובג'ונגל כמו בג'ונגל, שורד מי ששורד אחרון. 
מי שיודע לגרום לדברים להסתדר לטובתו, ימשיך. 
מי שלא, ימות. או יבלה את שארית חייו האומללים בלשרת אינטרסים של מישהו אחר.
ככה זה כאן, לפחות בנתיים.
המורה שלי לאלתור פעם אמר לי ש"כשמגיע איום אז גם הכלב שנובח וגם הכלב שתוקע את הזנב בין הרגליים ומראה חולשה, בעצם רוצים להמנע מעימות" פשוט לכל אחד מהם שיטה אחרת לעשות את זה. וכן, יש שיטות טובות יותר ויש פחות. 

גם אצלינו יש את אלו שאין להם אלוהים ויעשו הכל כדי להשיג מה שהם רוצים, יחשפו שיניים וילחמו בכל מי שעומד להם בדרך. ואת אלו שיעדיפו להתרפס ולהתפשר על קיום בינוני.  בשני המקרים אתה יכול להמשיך להתקיים. בשני המקרים נדרשת מידה מסויימת של מניפולטיביות. ותכל'ס, בטבע צריך את שניהם. 

לכל טיפוס בטבע יש את הארסנל מניפולציות שהוא אוהב להשתמש בהן, והן אלו שמובילות אותו בחיים למקומות אליהם הוא מגיע. יש לנו גם את ה"דרמה קווין" שמסוגל להתעצבן ולעשות סצנה על כל דבר שמעצבן אותו וגם את "המרצה" שיעדיף לבקש סליחה ולספוג את זה הפעם במטרה לקבל שוב את השקט הזמני שלו. אני אסווג את סוגי המניפולציות ל2 קטגוריות:
1. מניפולציות של טורפים
2. מניפולציות של נטרפים

מניפולציה רגשית של טורפים

לטורפים אין אלוהים, הם יעשו כל מה שצריך כדי לקבל מה שהם רוצים. לכן לרוב הם גם מצליחים בזה (או נכשלים באופן נחרץ). סוגי המניפולציות האלו הן יותר אגרסיביות וקשורות ללדכא את האחר ולגרום לו להתיישר עם הרצונות שלנו. 
הנה כמה נבחרות:

  • ביטול דאגות: להתייחס באופן חסר אמפתיה, בזלזול ובבוז לרגשות שמציג לך אדם אחר, במטרה לגרום לו לפקפק בלמה הוא בכלל מרגיש ככה מלכתחילה – ובכך לגרום לו להפסיק להעיק עליך. 
  • ביריונות: ניצול של העליונות שלך במעמד או בכוח כדי לגרום למי שחלש ממך לעשות מה שתגיד לו. 
  • השלכה: ניסיון להמנע מלקיחת אחריות אישית דרך הניסיון להפיל את זה על מישהו אחר חוץ ממך.
  • פריצת גבולות: ניסיון לערער או ל"מתוח" את הגבולות שהציב האחר כדי לגרום לו להתפשר יותר על עצמו, עבורך.
  • גילט טריפינג: לגרום למישהו לחוש אשמה סביב מה שהוא אומר או עושה, כדי למנוע ממנו לחזור על ההתנהגות הזאת שוב. 
  • אובייקטיפיקציה: לגרום לבן אדם להרגיש שהערך העצמי שלו נמדד רק דרך "הסחורה" שהוא מספק, מה שיש לו לתת ולתרום לך ולא דרך מי שהוא ברמה יותר בסיסית ועצם הקיום הייחודי שלו. 

אם בחיים שלכם אתם מרגישים שיש לכם רגשות מודחקים, אשמה שסובבת אתכם, ביטחון עצמי ירוד, תחושה של חוסר עמוד שדרה, תחושה ש"אתם דפוקים" או שאתם חסרי ערך בעולם… אז בוודאות נפלתם קורבן לאחת מהמניפולציות הנ"ל. אם אתם במצב כזה, מישהו אחר יכול להנות מכך ולנצל אתכם עבור המטרות שלו. במובן מסויים התרבות היא דרך של האנשים עם הכי הרבה כוח לביית את שאר האנשים כדי לשמור על האינטרסים שלהם. (אגב, מכאן זה לא ממשיך לאיזה תיאוריית קונספירציה.. פשוט בא לי להגיד שככה העולם עובד, בלי איזו אליטה סודית שמושכת בחוטים איפשהו ויודעת משהו שאנחנו לא. אני פשוט חושב שמי שרוצה כוח בכל מחיר משיג אותו כי הוא מוקף באנשים שמוכנים לוותר על הרצונות שלהם כדי פשוט להתקיים, בשמחה אפילו). 

מניפולציה רגשית של נטרפים

לנטרפים יש אלוהים, או לפחות איזשהי תקרת זכוכית שאם יפרצו אותה הם ירגישו ממש לא בנוח עם ההתנהגות שלהם. אז הם משתמשים במניפולציות עדינות יותר ויותר כנועות. אבל שוב – המטרה זהה. גם הנטרפים, עמוק בליבם, שואפים להצליח ולשגשג בג'ונגל. 

  • פאסיב אגרסיב: לשמור דברים בבטן כדי להמנע מלהביע אותם בישירות ולהתווכח, אבל לתת להם לצאת דרך כל מיני אירועים לא קשורים ישירות לבעיה כדי כן קצת "להחזיר" לאחר ולהוציא קצת קיטור. 
  • נימוס: להתבטא באופן נייטראלי ולא תכלסי כדי להמנע מזה שיצופו רגשות אותנטיים ועזים שיגרמו לכולם לשבור את הכלים וללכת הביתה. מניפולציה נפוצה בארוחות שישי עם המשפחה המורחבת. 
  • אובייקטיביות: דרך להמנע מלהביע עמדה כדי לא להכנס לכאסח עם אף אחד ולהמנע מעימותים. במטרה להיות הזה מהאו"ם ש"כאן לטובת כולם", אבל בעצם הוא רק לטובת עצמו. 
  • צחוק: לצחוק גם כשלא באמת הצחיקו אותך. כדי לגרום למישהו אחר לחבב אותך ולהרגיש בנוח איתך. 
  • מיסתוריות: לגרום לאנשים לנסות להתעניין בך ולייצר איתך אינטראקציה דרך הבחירה לא להגיד הרבה, לא להחשף. להיראות כאילו אתה יודע משהו שהשאר לא יודעים. בכך אפשר להמנע מלהיות זה שעושה את הצעד הראשון ומתחיל שיחה עם מישהו חדש.
  • פיזור מחמאות: לתת אינסוף מחמאות לצד השני כדי לגרום לו להרגיש בנוח איתך, לסמוך עליך, להתחבר איתך, להיות איתך, לתת לך משהו בחזרה… 

     

מניפולציה רגשית זה למה אתה העבד של המחשבות שלך

המיינד שלנו הוא כלי ההישרדות הכי עוצמתי ומשוכלל שיש לאדם. מן הסתם שאם זה כלי הישרדותי אז הוא חייב להיות כור היתוך למניפולציות. המיינד עצמו חייב לגרום לנו להתמסר לחוויה של ההישרדות ולהמשיך לשרוד כי אם לא נשרוד אז… גם המיינד לא ישרוד.

מידי פעם, 
בממוצע 18 פעם ביום,
כולנו חווים מחשבות של מודעות עצמית סטייל: "בשביל מה לי כל החרא הזה? בשביל מה כל המאבק האינסופי במוות המובן מאליו שלי גם ככה?" 
המחשבה הזאת היא כמו החבל תלייה שבא להתלפף למיינד מסביב לצוואר. 
לכן המיינד שלנו תמיד מוצא תשובה טובה לענות על זה שתשאיר אותנו במשחק. 

"תשרוד, ואל תצא מדעתך תוך כדי – או שיקרה משהו נוראי ביותר: מוות!". זו המנטרה של המיינד. (תנסו לעשות על זה מדיטציה!) 

אז המיינד עובד עלינו עם אותן מניפולציות שאנחנו עושים לאנשים אחרים, ולפעמים אפילו כאלו אכזריות יותר כדי שנמשיך לחשוב שלשרוד זה מה שהכי חשוב. כשבפועל הוא פשוט מנסה לשרוד בעצמו! אנחנו הנטרף של המיינד שלנו. הוא מניע אותנו, הוא לוחץ לנו על כל הכפתורים הנכונים כדי לגרום לנו פעם אחרי פעם לעשות את אותן הטעויות (או ההצלחות!). לכן אגב, במדיטציה מתרגלים את היכולת לא להגיב למניפולציות ולכל הכפתורים שהוא מנסה להפעיל אותנו דרכם, באופן הזה מפתחים עמידות לטריקים שלו ולומדים לנהל אותו במקום שהוא ינהל אותנו. 

לסיכום, המיינד הוא כלי שכנוע עצמי מצויין – המיינד מעולה בלגרום לך להיות מה שהמיינד מאמין שאתה אמור להיות כדי לשרוד בג'ונגל. אם זה אומר להיות בן אדם קמצן, מופנם, עצבני, מודאג, חרדתי, בכיין.. המיינד יודע איזה מחשבות לשדר כדי שתכנס לתבנית הזאת של עצמך ותמשיך לעשות מניפולציות ולשרוד בג'ונגל האנושי. 
אבל על כך, כבר בפוסט אחר.  

מסר אופטימי:
לא כל המחשבות שלנו באות מהמיינד ההישרדותי ומתוך האינטרסים שלו! לפעמים, כשאנחנו מרשים לעצמינו לא לתכנן יותר מידי מראש ואנחנו פשוט ספונטניים ומשחקיים ומרגישים בנוח אנחנו יכולים לפגוש בעצמינו צדדים מחשבות ורגשות שאולי הרבה זמן לא הרגשנו (ועמוק בפנים הרגשנו כמיהה גדולה עבורם, כמו צמא של הנשמה). מי את/ה כשאתם יוצאים מדעתכם ועושים קצת דברים משוגעים? 

הערות נוספות על מניפולציות רגשיות

  • אל תשכחו שבסופו של דבר כל אחד הוא טורף ונטרף בו זמנית בכל תחומי החיים ועושה שימוש בכל מיני סוגי מניפולציות בהן. זה שקבעתי באופן שרירותי שיש 2 קטגוריות לא אומר שבוחרים ביניהן או משהו כזה. הכל שטח אפור אחד גדול. 
  • יש גם סוגי מניפולציות שאפשר להשתמש בהן בתור טורף וגם נטרף. פאסיב אגרסיב למשל. 
  • לא באתי גם לעשות שיימינג למניפולציות – להיפך! בואו נתגאה בהן ונלמד לצחוק עליהן יחד. בואו נפתח אליהן מודעות ונפסיק לקחת אותן כ"כ ברצינות ונגונן עליהן. בסופו של דבר כשאנחנו מוכנים לפתוח את הקלפים עם האחר ולהתוודות אנחנו מרגישים הקלה עצומה, ולא סתם. סוף סוף לא צריך כל כך להתאמץ כדי להיות עצמינו. ישמצב שככה נועדנו להיות. יצורים מניפולטיביים שמסוגים להתוודות על המעשים שלהם בסוף היום ואולי אפילו תוך כדי. אולי אפשר אפילו ליצור עולם ומערכות שלא דורשות מאיתנו כל הזמן להשיג מה שאנחנו רוצים על חשבון מישהו אחר, ואז המיינד שלנו ירגע קצת. 
  • לא כתבתי את המאמר הזה כדי שהמצב שלכם ישאר בדיוק אותו הדבר. המטרה היא לגרום לכם לצפות בכל אישיות שאתם פוגשים בתור אוסף של מניפולציות הישרדות, פעם הבאה שאתם יוצאים לרחוב תתיחסו לזה כמו עוד פרק בנשיונל ג'יאוגרפיק, תתרשמו, תרשמו פתקים, תתנסו בשיטות מתוחכמות יותר של הישרדות שאתם רואים סביבכם. בטבע שורד מי שמסוגל להתאים את עצמו לשינויים. 
  • הנה כמה מקומות שאובייקטיבית אתם הולכים למצוא בהם טונות של מניפולציות: מקומות עבודה, ובמיוחד כאלו שמעסיקים בהם צעירים (הכי קל לעבוד עליהם). מערכות יחסים, גופים בירוקרטיים גדולים, צבא, משפחה.. ובקיצור: כל סוג של התקהלות אנושית. איזה חבורת מניאקים אנחנו. 
  • זה לא כיף לחיות ככה. הסוף. 

Leave a Comment

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *